Nedávno jsme obnovili nošení CB, o tom možná napíši do jiného vlákna.
Po týdnu cca ale ne nepřetržitého nošení, se objevili pupínky - Paní se lekla infekce, ale bylo to jen mechanické podráždění, které za dva dny zmizelo. Nicméně jsem dostal úkol to vyřešit, že se na to nebude Paní dívat.
První nápad bylo vybroušení a poté povrchová úprava.
Vybroušení proběhlo smirkem 800, náročné na pohyb prstu (doporučuji tenký prožek smirku přehnout přes prst a přilepit páskou u kloubu) ale za čtvrt hodiny byl klícka k nepoznání. Paní ocenila její jemnost, ale já se zaobíral povrchem materiálu. Zbytky pokovení (dost slabého) byly skoro pryč a koukala na mne slitina - mosaz?? žlutý kov viditelný i zvenku na styku kroužku a klícky (jediné místo)
Nápad na úpravu č.1 byl silikon neutrální, č.2 lak
Po zvažování rizik, pracnosti, a spolehlivosti vyhrál lak.
Klícku jsem vně oblepil pružnou lepící páskou, napnutou na všech místech, kromě vnitřní příruby. Lak byl použitý dvouskožkový PU (polyuretan) používaný na podlahy, schody nábytek i stoly.
Postup:
1) odmaštění klícky nitroředidlem a vyschnutí či osušení vzduchem
2) olepní klícky páskou zvenku, nebyla to izolepa,ale pružná širší páska například na montáž oken,ale asi jde použít i papírová malířská, jen ji sundat rychle na za pár dní
3) vylití klícky základním lakem (já po vrch, z důvodu míchání směsi, ale jde jistě použít méně a rotovat klíckou po rovnoměrné rozlití)
4) po chvíli vylití a rotace klícky pro rozlití laku a postupné odlívání a odkapávání přebytku laku
5) schnutí cca hodina až dvě a zopakování procesu
6) laku bylo dost a v nádobce ještě nevytvrdnul, čili druhá vrstva, bez umaštění či znečištění vnitřku klícky
7) sundání lepící pásky a omytí klícky ředidlem, po krajích otvorů byly zbytky laku
8) stejně pečlivé olepení klícky
9) po vyschnutí tentýž s vrchním PU lakem polomat
10) po zaschnutí 15 min cca odstranění pásky a umytí v ředidle
Závěr:Dvě hodiny práce(ano mám lak, veškeré vybavení a znám postup) a výsledek předčil očekávání. Na pohmat skvěle znatelný rozdíl, má Paní byla velmi překvapená, nedá se to srovnat. Lak je odolný mechanickému poškození po vytvrdnutí nezávadný. Klícka na rozdíl od plastové stále neklouže. Mám ji týden v kuse ( sundání jen na hygienu dvakrát) a vše OK, povrch drží a je příjemný. V klícce nejsou usazeniny, které se tvořily i přes mytí kartáčkem s tekutým mýdlem, nic se nezachytává.
Přidám zprávu po měsíci, případné otázky rád zodpovím.