1

Téma: Varikokéla

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda se někomu stalo něco podobného a popřípadě zda to klícka nezhoršuje. Poprvé před půl rokem jsem měl takovou tupou bolest/tlak ve varlatech, při vyšetření pak doktorka řekla, že to je lehká varikokéla, nicméně že to v tuto chvíli nemá smysl řešit jinak než konzervativně. Bolest pak ustoupila a vše bylo OK, až doteď, kdy se to vrátilo. Už pár let experimentuji s klíckami, vždy na pár hodin nebo přes noc. Myslíte že třeba k tomu mám dispozice a díky klícce to přišlo dřív, nebo to vůbec nesouvisí...?

2

Re: Varikokéla

Ahoj, vím o čem mluvíš, u doktora jsem s tím zatím nebyl, ale myslím, že mám varikokélu u levého varlete. Obecně se mi jednou za čas stane, že když jsem déle vzrušený nebo v klícce a vzrušený, žíly mi na té straně jakoby naběhnou a trochu to bolí, párkrát se stalo, že to bylo fakt nepříjemný, ale do hodiny od ulevení to zmizí.

Myslím, že v klícce je to trochu výraznější pak, jak dochází k lehčímu omezení průchodu a krev pak při nahrnutí nemůže odtékat pryč.
Co s tím? U mne funguje dávat si bacha na delší vzrušení v klícce - snažit se v ní nemít erekci a vyhýbat se podnětům, což je obecně dobré když je člověk zamčený smile

Časem to asi také budu muset řešit, ale ještě jsem neměl koule jít za doktorkou a říct ji o tom ve spojení s zamykáním.

3

Díky za tenhle dotaz. Kdyby tu nepadl teď, napsal bych ho určitě brzy sám.

Já se s pro mě tehdy ještě neznámou varikokélou setkal poprvé loni v březnu, kdy mě asi měsíc velice mírně bolela levá část šourku, na stupnici bolesti od 1 neznatelné do 10 nesnesitelné bych to hodnotil asi 1 až 2. Většinu času jsem o tom ani nevěděl. Doktor napsal varikokéla II. stupně, která nejspíš za pár týdnů ustoupí, což se taky stalo. Samozřejmě jsem neměl koule na to říct, že si velmi příležitostně (cca jednou za měsíc) na pár hodin zamykám koule...

No ale asi v říjnu (a to jsem byl doteď zamčený naposled asi někdy v létě) se mi to vrátilo a o trochu víc, asi 3-4 s tím, že mě tak trochu bolela levá část nohy. Někdy to bolelo už docela víc, teď v průběhu Vánoc to zase celkem polevilo.

Za dva týdny jsem objednán opět u urologa, tak nevím, jestli už to bude nějak řešit nebo ne.

Každopádně se mi teď nechce se zamykáním pohrávat, abych to nezhoršil. Je možné, že to s tím nesouvisí, ale určitě tomu zamykání nepomůže. Nakonec nějaký tlak a nestandardní prokrvování tam bezesporu je.

Nejsem urolog, tak to berte z rezervou, ale sám jsem se o varikokelu v souvislosti s klecí cudnosti zajímal, protože mám taky mírnou a poprvé jsem si ji všimnul až někdy v průběhu doby, kdy jsem byl zamčený. Nemyslím si ale, že to primárně způsobuje a nebo zhoršuje pás cudnosti. V pásu cudnosti je to akorát více vidět, podobně jako jsou více vidět žíly a žilky, protože s kroužkem jsou varlata o něco více tmavější (zejména při erekci) než bez kroužku a na takovém zbarvení je to všechno prostě více znatelné. Plus fakt, že když jsme v cudnosti (alespoň já to tak mám), tak máme tendenci mnohem více vnímat a pozorovat svého ptáka než kdybysme v cudnosti nebyly. A logicky si tak na něm více všímáme všeho možného. Kromě toho můžou koule v cudnosti i častěji více bolet než normálně z důvodu, že díky kroužku nám koule mezi nohama nevisí úplně tak přirozeně, jak by měly a dostávají se tak více do kontaktu s oblečením atd. a nebo když sedíme, tak si je stehnama více mačkáme než normálně a můžou z toho občas bolet.

Jinak je mi naprosto jasný co by řekl doktor, kdybyste se ho zeptali, jestli vám to nezpůsobila klec. "Už to nedělejte, možná si to zhoršíte." Jenže možná taky ne. Nenašel jsem totiž žádné studie, které by souvislost klece s varikokely potvrzovaly, jenže ani vyvracely.

5

Zkuste se zeptat umělé inteligence.

6

Inac ja som sa pytal ChatGPT, platenej o1 verzie a odpovedala toto. Inac o1 verzia je na tieto veci vzdy ovela opatrnejsia, konzervativnejsia ako predchadzajuca verzia.

Neexistuje mnoho (pokud vůbec nějakých) oficiálních lékařských studií, které by přímo zkoumaly vliv tzv. „pásu cudnosti“ (chastity device) na vznik či zhoršení varikokély. Teoreticky však lze uvažovat o několika faktorech, které by mohly hrát roli:

1. Zvýšený tlak a omezení odtoku krve

Pokud je zařízením výrazně stlačována oblast šourku nebo chámovod, může dojít k omezení žilního návratu.

U varikokély jde primárně o problém s odtokem krve z varlete. Jakýkoli vnější tlak nebo zhoršené mikroproudění může potenciálně přispět k nepohodlí či dalšímu rozvoji rozšířených žil.

2. Zvýšení teploty v šourku

Dlouhodobé uzavření penisu a části šourku může zvýšit místní teplotu. Vyšší teplota sama o sobě varikokélu nevyvolá, ale může nepříznivě ovlivnit funkci varlat (spermatogenezi), což je jeden z důvodů, proč se varikokéla často řeší z hlediska plodnosti.

3. Individuální anatomické rozdíly

Každý muž může reagovat jinak v závislosti na velikosti a umístění žilní pleteně. Někteří mohou pociťovat větší dyskomfort při nošení těsného nebo neprodyšného „pásu cudnosti“, jiní možná ne.

4. Délka a způsob nošení

Při krátkodobém a občasném nošení se pravděpodobně riziko zhoršení varikokély výrazně neprojeví.

Dlouhodobé nošení (např. několik dnů či týdnů) bez vhodné hygieny a bez možnosti „odlehčení“ však může vést nejen k možnému mechanickému dráždění a zhoršení průtoku, ale i k dalším problémům (podráždění kůže, riziko infekce, diskomfort).

Doporučení

Sledovat vlastní pocity: Pokud při nebo po nošení cítíte tlak, bolest nebo jiné nepříjemné symptomy, doporučuje se použití zařízení omezit nebo ho nosit kratší dobu.

Volit vhodnou velikost a provedení: Moderní verze kovových či plastových klecí se často dělají v různých velikostech a stylech, aby byl tlak na okolní tkáně co nejmenší.

Konzultace s lékařem: Pokud máte diagnostikovanou varikokélu, jste po operaci nebo pociťujete zhoršení symptomů, je rozumné poradit se s urologem. Ten zhodnotí stav a poradí, zda nošení podobných pomůcek nedělá potíže.

Z odborného hlediska tedy nelze říci, že „pás cudnosti“ varikokélu nutně způsobí nebo významně zhorší. Vliv může být spíše nepřímý, v důsledku dlouhodobého tlaku, zvýšené teploty a případného omezení odtoku krve. Pokud cítíte jakékoliv negativní účinky, určitě je vhodné nošení konzultovat s lékařem nebo jej přerušit. Tato odpověď nicméně nenahrazuje odborné lékařské vyšetření ani léčbu – při pochybnostech je vždy nejlépe obrátit se přímo na urologa.

7

Děkuji za reakce, jen bych chtěl dodat, že jsem absolvoval vyšetření na urologii, paní doktorka byla moc milá a krom ultrazvuku mi zkontrolovala i prostatu, což je víc, než mi dopřeje manželka, takže to bylo i s bonusem. Každopádně výsledky nic neukázaly, trochu tekutiny na levém varleti, což se někdy stává, asi špatný odtok lymfy. Každopádně ještě laboratorní kontrola moči a spermatu a za měsíc kontrola, takže budu mít o zábavu postaráno i dál..