1

Téma: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

Ráda bych se s vámi podělila o trochu historie a když budete chtít, mohu přidat i další zajímavosti pro odlehčení. Samozřejmě bude fajn, když se budete podílet.

Věděli jste, že BDSM, především dobrovolné role submisivních a dominantních jedinců byly až do roku 2013 klasifikovány v rámci amerického DSM (vtipná shoda, ale je to určující diagnostický a statistický manuál pro posuzování duševních chorob) považovány za duševní chorobu? Jen díky občanským organizacím, které začali velmi aktivně bojovat od roku 1997 za změnu, se povedlo změnit klasifikaci a všichni, co podstupují dobrovolně tyto role, jsou v pořádku smile. V USA do té doby za projevení tohoto směru lidé přicházeli o práci a v rámci rozvodů to byl jednoznačný důvod pro odnětí dětí z péče. Ještě drobné doplnění - homosexualita jako duševní choroba byla v DSM uvedena do roku 1973.

Co na to říkáte klíčnice a cudní chlapci? smile

Ivy

2

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

No..není se čemu divit..občas se citovaly "relikty" z některých zákonů z některých států USA a byly poněkud "bizardní"..na přesné případy si nevzpomínám.

Zajímavé ovšem je..že v rámci jednotivých států USA je /nebo přinejmenším byl/  "rozptyl" minimálního věku pro sňatek poměrně vysoký..což mi připadá jako podstatně větší problém.

3

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

Těch zákonů je mnoho, to je pravda. Například na Floridě je zakázaný sex s dikobrazem či v Indianě, kde je dle zákona hodnota pí 4 místo 3,1415atd. big_smile V rámci sňatku vím pouze o precedensu v Massachusetts z roku 1854, podle které mohou uzavřít sňatek chlapec od 14 a dívka od 12 po souhlasu rodičů, ale že by s tím nějak čarovali mi není známo.

4

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

Pokud si pamatuji..zničil legální sňatek se třináctiletou sestřenicí karieru  - viz odkaz..JERRY LEE LEWIS..
https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Lee … ontroversy

5

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

Dobrá, toliko tedy z pradávné historie... ale co se tedy dělo dál s výzkumem této "duševní choroby" změnou zákona se přeci nikdy nic nevyřeší jen to, že ze dne na den najednou něco lidé můžou co dřív nemohli, nebo naopak nemůžou co dříve mohli... nebo vědci přestali zničehonic bádat a teď je všechno už naprosto v pohodě? Jak je to například "s tou dobrovolností u podřízených subíků" když musejí dělat věci na rozkaz své Paní, o kterých se jim samotným ani nesnilo... nezanechává to na nich "nějaké následky" třeba v podobě toho, že už se ten vývoj jejich osobnosti nedá nikdy zvrátit a v důsledku toho se u nich může projevit například touha až po úplné "sebedestrukci", jak dalece to mají Dámy Paní a Madam vše pod kontrolou, aby se jim subík "nepřehřál"? nebo je pak jednodušší dotyčného s propálenými pojistkami vyměnit za ještě doposud nepoškozený model? (snad jsem to s mým dotazem moc nepřepísknul, už vidím, jak si na mě smartbotom zase smlsne a doporučí mi návštěvu psychiatra yikes)

6

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

Ta hraniční linie je právě to slovo sebedestrukce, které pokud vím v DMS zůstalo. Tedy není to chorobou, pokud to jedinec koná dobrovolně a nemá to destruktivní vliv na něho či jeho okolí. Ale jako u všeho je to o slovíčkaření smile Každopádně spíše jde o to, že se lze o tématu hovořit a provozovat ho víceméně bez zákonného dopadu. To, že bude stále docházet k odsouzení okolím a může to mít vliv na vztahy, kariéru atd. to se mění jen pomalu a homosexualita, která je mnohem frekventovanější téma, je stále s určitým cejchem, zvláště v určitých zemích.

Nicméně to přehřátí subíka je možné ve chvíli, kdy je dominant psychopat bez schopnosti emocionálního vzorce a takoví jsou schopni k sebedestrukci dohnat i jedince, kteří submisivní chování nevykazují, takže bych si s tím hlavu tolik nelámala smile

7

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

Děkuji Paní Ivysweet za odpověď i její bezpříkladný přístup a schopnost empatické komunikace na dané téma. Jste opravdu vyjímečná Dáma a jsem rád, že jsem se zde s Vámi mohl alespoň touto formou setkat. yikes)

8

Re: BDSM role s/D jako úchylka - trocha historie

V Karlových Varech je prý zákonem zakázán sex v autě ;-)) (jedná se ale o město Carlsbad, New Mexico, USA). Ostatně asi v osmnácti státech USA je prý zakázán orální sex komplet, což je zrovna pro komunity BDSM celkem problém.

PS: pokud se madam Ivy zajímáte o psychiatrii v americkém kulturním okruhu se zaměřením na BDSM, byla ohledně stavu celkem zajímavá tato studie ze Stanfordské univerzitě: https://www.researchgate.net/publicatio … SM_Clients