1 Naposledy upravil: Morven (9.9.2016 14:03:30)

Téma: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Ahoj,

vzhledem k tomu, že žiji ve vanilkovém vztahu, ve kterém nemá přítelkyně o mé zamykání zájem, hledám možnosti jak se zabavit sám. Jednou z obvyklých možností, které lidé doporučují, je pořídit si box na číselný kód, ten nastavit, dát na emlalock nebo někomu poslat, a čekat. Mě napadla jiná možnost, co udělat s klíčkem, možná trošku elegantnější.

Chtěl bych jí tady odprezentovat, slyšet vaše názory a kdyby se našli zájemci, kteří by to poté chtěli vlastnit, tak bych potřeboval najít člověka, který mi to pomůže vyrobit.

Velmi zkráceně je idea takováto:
1 - kovová / dřevěná krabička, do které se vloží klíč
2 - petlice, která se otevírá a zavírá pomocí malého serva
3 - arduino (mikroprocesorová deska) a bluetooth modul, který umožní ovládat servo pomocí mobilního telefonu
4 - aplikace v mobilním telefonu, která ovládá petlici

Zkusil jsem si udělat model z LEGA a nenarazil jsem na větší problém. Bohužel, nezvládnu udělat ze dřeva nebo kovu krabičku (vč. místa pro arduino a bluetooth modul), která by nějak vypadala a nerozsypala se.

Výsledkem by tedy měla být vzdáleně ovládatelný "trezor". Mobilní aplikace by mohla komunikovat se serverem, mohla by např. poslat kód na odemčení cizí osobě (vlastní telefonu/trezoru by ho neznal), která by pak mohla dát pokyn k odemčení. Těch možností jak si s tim vyhrát (udělat třeba centralizovanou stránku, na které by mohly "klíčnice" spravovat cizí trezory). Jen mám prostě problém s tím technicky zvládnout tu řemeslnnou práci.

Samozřejmě - "trezor" by šel docela dobře otevřít násilím, protože ty mikroserva nejsou žádní siláci. Ale o to tu přece nejde, že smile Celková cena elektronických prvků je cca 440,- (160,- arduino, 100,- servo, 180,- bluetooth), ale dostal bych se asi i níž. Takže výsledná cena by nemusela být tak strašná smile

Takže, co si o tom myslíte? A je tu nějaký šikovný truhlařík / zámečník, že bysme zkusili prototyp? ;-)

2

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

No tak kdybych chtěl něco takového vyrobit podomácku, tak bych potřeboval také člověka na mechaniku/řemeslníka. Elektronika a programování by nebyl problém. O BLE komunikaci v jednom mém prototypu se tady někdy rozepíšu v jiném vlákně, budou předcházet tomu jiná.

Co jsem koukal na různý crowdsourcingy tak moc nedopadly, viz od kSafe, Blue Lock. Měly by však existovat Bluetooth visací zámky, jsou sice velké, ale na nějakou truhličku by šly použít. A pak jsou také zajímavé zámky na otisk prstu: iFingerLock, TappLock -- ten umí i Bluetooth.

3

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Ahoj,jsem stolař.krabicku bych skusil vyrobit, jak má být velká atd.xender

4

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Vedel bych predelat stary digitalni trezor, napr https://www.fortel-katalog.cz/data/prod … 40x300.jpg tak, aby generoval pri kazdem otevreni novy kod. Algoritmus generovani by byl znami samozrejme jenom dominantni osobe (treba zaheslovany excel). Jsou zde nejake pary, co by toho vedeli vyuzit?

5

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Ahoj, to co je na tý fotce, tak to není trezor. Stačí si pustit youtube a stačí do toho bouchnout zvrchu, mechanismus vyskočí a dá se to otevřít i bez klíče. Pár lidí to umí otevřít i bramborou. Bezpečný začíná být až ve chvíli, kdy se to pevně ukotví do zdi. Kdyby jsi se chtěl podívat, tak tady je i video https://www.youtube.com/watch?v=IyGhEIbZLUU

6

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Ahoooj koumaci :-) jako krabičku na maly visací zemek neni problem udelat https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/ … e=5957A6E8 moje tvorba, mám pristup k frézce, a je ručně malována na prání. Tak pokud by jste nekdo zvadnul nakreslit v detailech  a rozkreslit jednotlive dily krabicky / truhličky, mohl bych postupne vyrobit patrične dily ( ovsem v zavisloti na vytizeni stroje v práci abych mel kdy ).

7

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

To by spis chtelo zvarece a nekoho s cnc plasmou.
Myslim ze neco taketo by mohlo stacit na zajisteni: http://elektricke-zamky.elektro-slevy.c … =bot_rid_g
Nebo radeji neco bytelnejsi?

8

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Hezka hracka http://lockbox.igloohome.co/

9

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Mozna je nekdy jednoduhsi vec lepsi...
https://preview.ibb.co/buou8Q/box.jpg

10

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Existují trezory se zámky, které mají časové zpoždění pro odemknutí. Zadáte PIN a musíte počkat na odpočet, zadáte znovu po doběhnutí odpočtu, pak teprve jde otevřít. Blbé je, že časovač je standardně na 0-99 minut, dělá se to pro kamenné obchody, aby to zloději nemohli rychle otevřít i když získají pin a vykrást. Chtělo by to přeprogramovat aspoň na 9999 minut, možná by se šlo domluvit přímo s výrobcem.
Napadlo mě ale mnohem levnější řešení, šlo by použít elektrickou zásuvku s časovým spínačem. Když se sežene ta správná, dá se naprogramovat na týden, protože rozeznává jednotlivé dny v týdnu - lze spínat třeba jen v neděli v poledne na hodinu. Kdo plánuje delší než týdenní zamykání, asi by bylo lepší si najít klíčnici nebo si zřídit depozitní skříňku někde v bance nebo u notáře.
Cena zásuvky kolem 200Kč, kdo to nezná, obrázek např. zde:
https://www.tipa.eu/fotocache/productGa … 840001.jpg
Představa je asi taková, že trezor bude mít v zadní stěně vyříznutou díru, postavíme ho ke zdi přímo na zásuvku a přiděláme do stěny nebo do podlahy. Jde ale dát i na prodlužovačku, v zadní stěně stačí vyvrtat otvor na protažení kabelu. Budeme mít tedy elektrickou zásuvku uvnitř trezoru. Jak propojit zásuvku s petlicí trezoru nemám ještě úplně promyšlené, ale třeba někoho něco chytrého napadne. Určitě to je řešitelné. Nejdřív mě napadlo dát dovnitř do zásuvky lampičku a k servu nějaký fotosenzor na světlo, ale to je asi zbytečně složité. Nevím jak přesně servo z Merkura funguje, to je na devítivoltovou baterii a vysunuje a zasunuje to nějakou tyčku? Pokud ano, asi by šlo udělat nějaké relé, aby se sepnul obvod napájení toho serva, když do zásuvky vlítne proud. Nebo dát do zásuvky trafíčko, např. nabíječku od mobilu nebo od vyhozeného notebooku a konektor přímo napojit do toho serva s petlicí. Servo nastavené tak, že automaticky odemkne, když do něj jde napájení. Kdo by chtěl vyrábět bytelnější trezor, místo serva s petlicí by šel použít linerní aktuátor, tj. takový ten vysouvací píst, který polohuje např. rošt u postele v nemocnici. Ceny aktuátorů jsou dost rozdílné, ale spíš to je podle výkonu, co to uzvedne. Nám by stačil jakýkoliv, asi tedy nějaký nábytkový, třeba jen na baterii, není potřeba tam montovat z náklaďáku ten na zvedání korby se štěrkem. Ten od polohovací postele je ideální v tom, že je do zásuvky na 220V. Má to i ovladač na kablíku a tlačítka nahoru a dolu pro posuv toho pístu. Ovladač by šel nalepit dovnitř trezoru na stěnu, vyvrtat otvor, aby šlo zmáčknout tlačítko ovladače s posuvem nahoru (do zamčené polohy). Druhé tlačítko by nebylo zvenku trezoru přístupné a spínalo by se tou programovatelnou elektrickou zásuvkou uvnitř.

11

Re: Vývoj uzamknutelného boxu na klíč

Ahoj,
asi za 300 korun vcetne postovneho (to je zdarma) se da objednat toto https://www.aliexpress.com/item/Handcuf … 62466.html
Sice to do CR jde asi mesic, ale odzkouseno a funguje. Nastavitelne po minutach do 99 hodin a 60ti minut